· 

Records uit de autowereld: Topsnelheid

Wat is op dit moment de (productie)auto met de hoogste topsnelheid? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel.

Sinds 17 januari 2021 is de SSC Tuatara officieel de productieauto met de hoogste topsnelheid. Deze sportwagen heeft een geclaimde topsnelheid van 480 km/u. Het officiële record van deze auto staat echter op 455,3 km/u. Om een officieel record voor het Guinness Book of Records neer te zetten, moet een auto in twee richtingen (om de invloed van de wind te compenseren) een poging doen. Het gemiddelde van deze twee pogingen is de snelheid die telt. Op de heenweg haalde de Tuatara een topsnelheid van 450,1 km/u en op de terugweg was de topsnelheid 460,4 km/u. Met die topsnelheid van 455,3 km/u verbrak de Tuatara het oude record van de Koeningsegg Agera RS uit 2017. De Agera RS behaalde toen een topsnelheid van 447,19 km/u.

Voor het vestigen van het record gebruikte SSC de landingsbaan waar vroeger de Space Shuttle vaak landde. Deze landingsbaan op het terrein van Kennedy Space Center in Florida is met een lengte van 4,6 kilometer één van de langste landingsbanen in de wereld. 

De SSC Tuatara bereikt zijn topsnelheid dankzij een 5,9 liter grote V8-motor met standaard 1350 pk. Voor de recordpoging was de auto echter volgetankt met E85 brandstof (een mix van 85 procent ethanol en 15 procent benzine) en leverde de motor door deze brandstof 1750 pk. 

De Bugatti Chiron heeft in 2019 overigens 490 km/u gehaald, maar dit is slechts in één richting gedaan. Vandaar dat dit record niet telt voor het Guiness Book of Records.

Hieronder zie je een video van het vestigen van het record door de SSC Tuatara.

Het absolute snelheidsrecord op land staat op naam van de Thrust SSC met in de cockpit de Brit Andy Green. Op 27 september 1997 behaalde hij met de Thrust SSC in de Black Rock Dessert in de Verenigde Staten een snelheid van 1227,985 km/u. Het is tot nu toe het enige voertuig op land dat door de geluidsbarrière is gegaan. De Thrust SSC kun je trouwens geen auto noemen. Het is meer een straaljager zonder vleugels waar aluminium wielen onder zitten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0