· 

Van vliegveld tot stadspark: Berlin-Tempelhof

Berlin-Tempelhof was tot 2008 een vliegveld en is tegenwoordig een groot stadspark. Het is zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen als je in Berlijn bent.

Tempelhofer Feld
Het Tempelhofer Feld

Vliegveld Berlin-Tempelhof heeft van 1923 tot eind 2008 dienst gedaan als vliegveld. Het werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitse luchtmacht en tijdens de Blokkade van Berlijn (voor meer info klik hier) in de Koude Oorlog was Tempelhof het eindpunt van de Berlijnse luchtbrug. Via dit vliegveld werden toen door militaire toestellen alle belangrijke zaken (voedsel, medicijnen, steenkool, enzovoort) voor de inwoners van West-Berlijn aangevoerd. Het vliegveld heeft dan ook een belangrijke rol in de geschiedenis van Berlijn gespeeld.

Het leuke aan het tegenwoordig Tempelhofer Feld geheten stadspark is dat het oude vliegveld nog grotendeels intact is. Hierdoor loop je over de oude start-, landings- en taxibanen en kun je ook het oude terminalgebouw nog steeds bekijken. Dit gebouw is tussen 1936 en 1941 gebouwd en het schijnt zelfs nu nog één van de grootste gebouwen van Europa te zijn. Het is door zijn grootte een zeer indrukwekkend gebouw. De lengte van het gebouw is alleen al 1,2 km. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je zeker een uur moet uittrekken om rond het gebouw te lopen.

Het Tempelhofer Feld heeft een oppervlakte van 355 hectare en is daarmee de grootste open ruimte binnen een stad van de wereld. Het is dan ook logischerwijs het grootste stadspark van Berlijn.

Ik heb bij mijn bezoek aan Berlijn in 2018 een rondleiding door het voormalige terminalgebouw gedaan en hierover zit ook nog een artikel in de pijplijn. Het is sowieso de moeite waard om dit te doen. Voor meer informatie hierover klik je hier.

Hieronder vind je nog enkele foto's van het Tempelhofer Feld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0