· 

Minst verkochte auto's van Nederland (2021)

Als het over de verkoopcijfers van nieuwe auto's gaat, draait het meestal om welk automerk er de meeste heeft verkocht (Volkswagen) en welk automodel de meeste kopers vond (Kia Niro). Ik wil in dit artikel juist kijken naar de merken en modellen die het een heel stuk minder deden in het afgelopen jaar.

Lotus verkocht in 2021 7 auto's in Nederland
Lotus verkocht in 2021 7 auto's in Nederland

Automerken

Het merk dat afgelopen jaar de minste auto's in Nederland wist te verkopen (van de merken die auto's hebben verkocht natuurlijk) was McLaren met één verkochte auto (een 720S). Daarmee verkocht het merk toch maar even 100 procent meer dan een jaar eerder toen er geen één werd verkocht.

Lotus was een merk dat afgelopen jaar ook niet aan te slepen was. In totaal verkocht het Britse sportwagenmerk 7 auto's. Hiervan was de Elise de verkooptopper. Van dit model werden er maar liefst 4 verkocht. 

Om exclusief te rijden hoef je niet beslist een auto van een exclusief merk te kopen. Als tweede van onderen staat het merk SsangYong in de verkooprangijst van de automerken. Vorig jaar kozen 9 kopers voor een auto van dit merk. Toch was het een succesvol jaar voor de Koreanen want in 2020 verkochten ze geen enkele auto.

Van hero naar bijna zero dat is het verhaal van Aiways het afgelopen jaar. Dit Chinese merk verkocht in haar eerste verkoopjaar (2020) 428 auto's. Dat is geen slechte score voor een compleet nieuw merk op de Nederlandse markt. In 2021 waren de aantallen echter een stuk lager. Slechts 11 exemplaren van de Aiways U5 (het enige model van deze fabrikant) werden er verkocht.

Op plaats vijf in de ranglijst, waar je als autofabrikant liever niet in wil staan, staat het Britse automerk Morgan. Dit merk verkocht in 2021 bijna twee keer zoveel auto's dan in 2020. Het merk verkocht met 13 auto's 6 meer dan in 2020.

Van de exclusieve merken, die eigenlijk altijd lage verkoopaantallen kennen, was het voor Rolls-Royce (van 6 in 2020 naar 16 in 2021), Ferrari (van 59 in 2020 naar 74 in 2021) en Bentley (van 82 in 2020 naar 93 in 2021) een goed jaar.

Alfa Romeo en Subaru hadden geen goed jaar. Beide verkochten, met respectievelijk 173 en 170 auto's, erg weinig auto's. Een nieuw merk als het Chinese Lynk & Co verkocht bijvoorbeeld met 3297 auto's bijna tien keer zoveel auto's als deze twee merken bij elkaar opgeteld.

Lamborghini Aventador
8 stuks verkocht in 2021: de Lamborghini Aventador

Automodellen

In de verkoopranglijst van de automodellen valt op dat er in de onderste regionen veel modellen zijn te vinden die niet meer in productie zijn en/of al uit het modellenaanbod van een automerk waren verdwenen. Het gaat hier vaak om auto's die nog op voorraad stonden bij een dealer of importeur en nu pas verkocht worden. Vorig jaar is er bijvoorbeeld nog één Seat Alhambra verkocht. Het laatste officiële verkoopjaar van dit model was 2019. Deze auto heeft dus nog een hele tijd stof staan vangen voordat er een koper kwam.

De Rolls-Royce Dawn was in 2021 nog gewoon leverbaar en in productie. Voor deze exclusieve Britse cabriolet was er vorig jaar één koper. Met een prijs van bijna 5 ton (€ 462.300) was het dan ook niet bepaald een koopje. In de onderste regionen zijn naast de Dawn meer kostbare auto's te vinden. Zo zijn er van de Ford GT (€ 680.000), McLaren 720S (€ 317.000) en Bentley Mulsanne (vanaf € 398.300) maar één exemplaar verkocht.

Er zijn weinig mensen die bijna een ton (vanaf € 96.520) voor een Kia willen betalen. Dit blijkt wel uit het feit dat er van de Kia Stinger maar twee exemplaren werden verkocht voor die prijs.

Een opvallend feit is dat Lamborghini van de Aventador (vanaf € 482.894) meer exemplaren verkocht dan concerngenoot Audi van de heel wat betaalbaardere TT (vanaf € 63.197) verkocht. Van de Aventador werden 8 exemplaren verkocht terwijl de TT op 7 verkochte exemplaren bleef steken. Voor de prijs van één Aventador zou je de hele jaarverkoop van de TT kunnen aanschaffen. 

Voor het complete overzicht van de verkopen in 2021 kun je onder andere op de website van Autoweek terecht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0