· 

Extreem weer: tornado's

Tornado's zijn extreem gevaarlijk en toch zijn er mensen die ze voor hun plezier opzoeken. Het is een weersverschijnsel dat, ondanks de vernietiging en slachtoffers die deze stormen veroorzaken, toch tot de verbeelding spreekt.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe een tornado ontstaat. 

In de centraal Noord-Amerika ligt Tornado Alley. Dit is een gebied waar de omstandigheden perfect zijn voor het ontstaan van tornado's. In dit gebied komen gemiddeld duizend tornado's per jaar voor.

Tornado's komen echter op bijna alle continenten voor. Antarctica is het enige continent waar ze niet voorkomen. In Europa komen ze vooral in het noordwesten en zuidoosten voor. Venetië is bijvoorbeeld zowel in 2012 als 2015 door een tornado getroffen. Hieronder zie je een filmpje over de tornado uit 2015. Door deze tornado viel er een dode en raakten 30 mensen gewond. Daarnaast heeft deze tornado ook veel schade veroorzaakt.

De meeste tornado's zijn ongeveer 80 meter breed en hebben een windsnelheid die minder is dan 180 kilometer per uur. Ze verplaatsen zich enkele kilometers en verdwijnen dan weer. De meest extreme tornado's kunnen echter wel drie kilometer breed zijn en een windsnelheid van meer dan 480 kilometer per uur bereiken.

Tornado van de categorie EF5
Tornado van de categorie EF5

De Enhanced Fujita scale wordt vaak gebruikt om de kracht van een tornado aan te geven. Hierbij worden tornado's ingedeeld op basis van de schade die ze kunnen veroorzaken. Een tornado van de categorie EF0 heeft bijvoorbeeld de kracht om een boom te beschadigen, maar zal bij een gebouw weinig schade veroorzaken. Als een tornado in de categorie EF5 valt, is deze in staat om een gebouw volledig te verwoesten.

Sinds 1950 zijn er officieel 67 tornado's van de hoogste categorie (EF5) geweest. Hiervan waren de meeste in de Verenigde Staten (59). De andere 8 waren in Canada (1), Frankerijk (2), Italië (2), Duitsland (2) en Rusland (1).

In Nederland komen ook af en toe tornado's voor. Vaak zijn het zwakke tornado's en deze worden meestal windhozen genoemd. Soms bereiken ze echter wel de kracht van een sterke (Amerikaanse) tornado.

De filmposter van Twister
De filmposter van Twister

Er zijn in de loop der jaren meerdere films en series over storm chasers oftewel tornadojagers gemaakt. Een bekend voorbeeld hiervan is de film Twister van de Nederlandse regisseur Jan de Bont. Deze film gaat over een groep storm chasers die proberen te onderzoeken hoe tornado's ontstaan en wat ze doen. De trailer van Twister vind je onder dit artikel.

Een bekende serie is Storm Chasers. Deze serie werd tussen 2007 en 2013 uitgezonden door Discovery Channel en gaat over echte storm chasers. In Storm Chasers werden meerder teams gevolgd, die om verschillende redenen jacht maakten op tornado's. Er waren teams die dit om wetenschappelijke redenen deden, maar ook die het alleen deden voor de spectaculaire beelden. Het blijft sowieso een erg gevaarlijk beroep. Dit werd in 2013 wel duidelijk toen drie leden van een team, dat mee had gedaan in de serie Storm Chasers, omkwamen door een tornado. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0