· 

GP van België 1998: veel regen, crashes en een verrassende winnaar

De meest spectaculaire GP van België was waarschijnlijk de race in 1998. In deze race scoorde Damon Hill de eerste overwinning van Jordan Grand Prix.

Jordan 198 van Damon Hill
Jordan 198

In 1998 reden Damon Hill en Ralf Schumacher voor Jordan Grand Prix. Met Damon Hill als voormalig wereldkampioen (dit was hij in 1996) en Ralf Schumacher in zijn tweede jaar bij het team waren de vooruitzichten voor 1998 erg goed. Jordan had voor dat seizoen afscheid genomen van de Peugeot motor en deze vervangen door Mugen-Honda motoren.

De eerste helft van het seizoen verliep echter heel slecht. Door betrouwbaarheidsproblemen scoorde Jordan in de eerste 8 races geen enkel punt. Pas in de de negende race van het seizoen (Britse GP) werd het eerste punt gescoord. Verbeteringen aan de auto en banden zorgden ervoor dat de betrouwbaarheid en snelheid na deze slechte periode veel beter werd.

De GP van België was de dertiende GP van 1998, maar voor het team van Jordan bracht dit zeker geen ongeluk. Ondanks hevige regen werd besloten om deze race niet achter de safety car te starten. Vlak na de start reed David Coulthard tegen de muur na contact met Eddie Irvine. Zijn McLaren kwam hierna weer terug op de baan terecht en dit zorgde voor een gigantische crash waarbij heel wat auto's sneuvelden.

Bijna een uur later volgde een herstart waarbij Damon Hill na een erg goede start de leiding pakte. In de achtste ronde werd hij echter ingehaald door Michael Schumacher. Deze hield vervolgens 40 ronden de leiding in handen en leek af te stevenen op de overwinning. Toen hij echter David Coulthard op een ronde moest zetten, ging het mis. Coulthard ging plotseling van het gas om Schumacher voorbij te laten. Dit deed Coulthard echter op de racelijn, waardoor Schumacher achterop de auto van Coulthard reed. Hierdoor kreeg Damon Hill de eerste plaats terug in handen en deze hield hij vast tot aan de finish. De eerste overwinning voor het team van Jordan was hiermee een feit. Zijn teamgenoot Ralf Schumacher werd tweede. Hij had Hill waarschijnlijk wel kunnen inhalen, maar dit werd hem verboden door het team. Er finishten deze race uiteindelijk maar acht auto's.

Jordan pakte in 1998 uiteindelijk de vierde plaats bij de constructeurs. Bij de coureurs werd Hill zesde en Schumacher tiende in het eindklassement.

Op YouTube vond ik trouwens nog een mooie video over de GP van België in 1998. Deze vind je hier. De crash bij de start kun je in de video hieronder bekijken.

In onderstaande video zie je de teamorders die Jordan gebruikte bij de GP van België in 1998 om ongelukken te voorkomen en de overwinning veilig te stellen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0