· 

Stuntelaar in de Formule 1: Taki Inoue

Niet iedere deelnemer in de Formule 1 is de volgende Schumacher, Senna of (Max) Verstappen.

Taki Inoue in de Footwork FA16
Taki Inoue in de Footwork FA16

Een bekend voorbeeld van een coureur die bepaalt geen hoogvlieger was in de Formule 1, is de Japanner Taki Inoue. Hij heeft in de 18 races die hij reed in de Formule 1 geen enkel punt gehaald.

Taki Inoue was in zijn carrière voor zijn deelname in de Formule 1 vier seizoenen actief in de het Japanse Formule 3-kampioenschap. In deze vier seizoenen heeft hij nooit een overwinning of podium behaald. In zijn beste seizoen (in 1993) scoorde hij 6 punten en werd hiermee 9e in het kampioenschap. Na dit 'geweldige' seizoen besloot hij om in 1994 deel te gaan nemen aan het Formule 3000-kampioenschap. Hij behaalde in de acht races waaraan hij deelnam geen enkel punt. 

In 1994 reed Inoue de Japanse Grand Prix voor het team van Simtek. In de kwalificatie was hij meteen al meer dan drie seconden langzamer dan zijn teamgenoot (David Brabham). Hij startte vanaf de 26e en laatste plaats. Zijn race zou niet meer dan drie ronden duren. In de derde ronde spinde hij namelijk van het circuit af en was zijn race voorbij.

In 1995 kreeg hij de kans om een heel seizoen voor het team van Footwork te rijden als teamgenoot van Gianni Mobidelli. Van de 17 races dat seizoen finishte hij er vijf. Van de twaalf keer dat hij uitviel, kwam het vijf keer door een spin of botsing. In de zeven andere gevallen hield zijn auto ermee op.  Zijn beste resultaat was een achtste plaats in de Grand Prix van Italië op één ronde van de winnaar (Johny Herbert). Dit klinkt niet zo slecht, maar in deze race finishten er maar tien coureurs.

Taki Inoue was een goed voorbeeld van een coureur die niet door zijn talent in de Formule 1 kwam, maar door het geld van de sponsors die hij verzameld had.  

Het was in de Grand Prix van Hongarije van 1995 dat hij het meest besproken moment van zijn carrière beleefde. In het filmpje hieronder zie je wat er gebeurde nadat zijn auto stil viel met een opgeblazen motor. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0