· 

Slechtste Formule 1-team ooit?

Het MasterCard Lola team deed in 1997 een poging om deel te nemen in de Formule 1. Het avontuur duurde maar 1 race of eigenlijk 1 kwalificatie.

Lola T97/30
Lola T97/30

In 1997 was er de regel dat je binnen 107% van de snelste tijd moest zitten om je te kwalificeren voor een race. De auto's van Lola waren tijdens de kwalificatie voor de eerste race van het seizoen (GP van Australië) maar liefst 11 en 13 seconden langzamer dan de snelste tijd. Hiermee zat het team ver buiten de 107% en mocht dus niet starten. Deze 107 procent regel werd overigens bij de start van 1996 ingevoerd en hield in dat deelnemers in de kwalificatie binnen 107% van de snelste tijd moesten zitten om deel te mogen nemen aan een race. 

Na de GP van Australië besloot Lola zich terug te trekken uit de Formule 1.

Eigenlijk is er niks wat goed was bij het team van Lola. De rijders (Vincenzo Sospiri en Ricardo Rosset) waren geen hoogvliegers en de auto was slecht van ontwerp en had een veel te zwakke motor. Het zegt genoeg dat de auto voor de start van het seizoen geen windtunnel had gezien. De voorbereiding op het debuutseizoen was om het zacht uit te drukken dan ook niet ideaal. De financiën had men ook al niet goed voor elkaar. In de zeer korte tijd dat het team aan de Formule 1 deelnam, werd er 6 miljoen pond aan schuld opgebouwd.

In onderstaande video zie je de Lola T97/30 in actie. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0